De vriend van mijn ex neemt mijn rol als vader over. Wat nu?

Lieve Mona,

rol stiefvader en biologische vaderIk wil graag anoniem iets voorleggen, waar ik me vreselijk over voel. Sinds 1,5 jaar ben ik gescheiden van mijn vrouw Carola. Het was geen ‘vechtscheiding’, de liefde was over en we hebben het goed geregeld met onze 2 zoons van 8 en 10. We wonen redelijk bij elkaar in de buurt en vieren hun verjaardag nog samen.

Wat erg vervelend is, is dat we ons huis in de crisis hebben moeten verkopen, zodat we met een restschuld zitten. Ik kan daardoor geen alimentatie betalen en we redden het net met onze beide banen.

Sinds een klein jaar heeft Carola een nieuwe vriend. Helemaal geen slechte kerel, maar daar zit hem juist mijn boosheid. Hij is fanatiek voetballiefhebber en is werkelijk alle wedstrijden van onze zoons aanwezig. En hoe! Aanmoedigend  langs de kant alsof het zijnn eigen zoons zijn! Mee de kleedkamer in om ze te helpen met aan- en uitkleden en overleggen met de trainer. Echt belachelijk.
Mijn zoons vinden het allemaal prachtig, want hij koopt de mooiste (voetbal)spullen voor ze. Hij heeft zelf geen kinderen, dus alle aandacht voor die van mij….

Hij kan zoveel kopen omdat hij bulkt van het geld. Elke maand zie ik Carola in nieuwe kleding, maar het ergste is dat mijn zoons dat ook krijgen, zelfs 2 nieuwe fietsen. Ik kan het hen niet geven en ik merk dat me dat enorm dwars zit. Ik voel me aan de kant geschoven en weet niet hoe ik dat kan veranderen.

Dirk.

 

Beste Dirk,

Wat een lastige situatie. Vooral omdat ook financiën in het spel zijn en daar heb je weinig invloed op. Heel begrijpelijk dat het uitbundige gedrag van de nieuwe vriend van de moeder van je kinderen je stoort. Waar het hier voor jou om gaat is de vraag of jouw plek als vader van jouw kinderen in het geding komt.

Wat is jouw plek als vader?
Je moet weten dat kinderen oneindig loyaal zijn aan hun ouders. Zelfs al krijgen ze alles van een ander; als het er op aankomt kiezen ze altijd voor pap en mam. Echter, je wilt het er niet op aan laten komen, maar gewoon hun vader zijn.

Voor stiefouders is het heel belangrijk dat zij zich beseffen dat zij nooit de plek van de biologische vader of moeder kunnen innemen. Ook niet als één van de biologische ouders het min of meer laat afweten. Door de “afwezige” biologische ouder te eren komt het kind niet in een loyaliteitsconflict en kan het zich overgeven aan een liefdevolle relatie met de stiefouder.

In dit geval zou je met je ex kunnen overleggen. Je kunt haar aangeven dat je het haar en jullie kinderen gunt dat er zo’n enthousiaste en vrijgevige man in hun leven is gekomen, maar dat jij ruimte nodig hebt om hun vader te kunnen zijn.

Kinderen vinden het fantastisch als hun beide ouders, ook al ze gescheiden zijn, langs de lijn staan om hen aan te moedigen.

Het is daarom een goed een idee om met je ex te overleggen over jouw verlangen om met jouw zoons naar de voetbal te gaan. Zeker in de weekenden dat ze bij jou zijn.

Je kunt zelfs met je ex overleggen dat jij mee gaat in de weekenden dat ze bij haar zijn. Zij kan met haar nieuwe vriend overleggen dat hij een klein stapje terug doet. Natuurlijk is het leuk als ook hij enthousiast aan de lijn zijn support geeft, maar het is niet aan hem om mee te gaan in de kleedkamer of te overleggen met de trainer.

Jij kunt van jouw kant aangeven dat jij best bereid bent om de nieuwe vriend te betrekken bij sommige zaken die spelen voor je zoons op de voetbalclub. Jij bepaald dit.

Het vraagt enige kwetsbaarheid van jouw kant, maar als je in alle rust uitlegt welke gevolg het enthousiasme van de nieuwe vriend heeft op de ruimte voor jou als vader, is er vast begrip en bereidheid tot medewerking.

Het is jouw taak om de positie van vader actief in te nemen en daarnaast de nieuwe vriend de ruimte te geven die hem toekomt omdat hij nu eenmaal ook een belangrijke factor is in het leven van jullie kinderen.

Liefs Mona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *