Relatievakantie

relatievakantie relatietime-out Karlijn stelt ons een vraag over de wenselijkheid van een time-out in de relatie met haar man Joris, gedurende de periode van carnaval. Een vakantie van je relatie, is dat wel zo’n goed idee? Wat moet je daarvoor met elkaar afstemmen om het te laten slagen? Wat is de onderliggende motivatie van deze vraag? Lees hier verder over onze checklist en inzichten.

Lieve Mona,

Ik heb sinds 4 jaar een relatie met Joris. Wij vieren elk jaar volop carnaval, zowel samen als ook afzonderlijk met eigen clubjes. Tot mijn grote verbazing stelt Joris voor om dit jaar tijdens het carnaval onze relatie tijdelijk te stoppen. Een collega van hem doet dit ook omdat hij, als hij een borreltje te veel op heeft, totaal geen remmingen meer kent en van iedereen net zoveel houdt als van zijn vrouw.
Maar Joris is helemaal niet zo en ik ook niet. Joris geeft aan dat hij graag dit ene carnavalsweekend zich helemaal vrij wil voelen om zich totaal uit te kunnen leven. Ik vind het geen fijn idee. Joris geeft aan dat hij vind dat onze relatie zo sterk is dat het moet kunnen. Ik vertrouw er ook wel op dat hij verder echt serieus met mij is. Maar juist daarom snap ik dit niet. Wat moet ik nu doen?
Karlijn, 37 jaar.

 

Beste Karlijn,

Joris vraagt om een time-out in jullie relatie. Niet om zich te bezinnen, maar juist om eens onbezonnen uit de band te kunnen springen. Dat is best een spannende vraag. Alleen al de vraag stellen legt een druk op jullie relatie waar je al niet meer om heen kunt. Joris heeft blijkbaar een verlangen dat zo groot is, dat hij het niet als een onschuldige fantasie voor zichzelf houdt, maar ruimte vraagt van jou om even helemaal los te mogen zijn van morele verwachtingen en verantwoordelijkheden.
Het goede nieuws is dat hij waarschijnlijk in jullie relatie heel erg zijn best doet om een goede echtgenoot te zijn en hij de intentie heeft uiterst betrouwbaar en beschikbaar te zijn. Maar misschien staat de boog voor hem zo gespannen op dit vlak dat hij naar een gelegenheid zoekt en toestemming vraagt om deze een keer helemaal te kunnen ontladen. Dat wil overigens nog niet eens zeggen dat hij er gebruik van gaat maken. De toestemming voelen kan al genoeg zijn.

Misschien helpt het jou om in het licht van het bovenstaande de volgende aandachtspunten met elkaar te bespreken.

Hoe vind jullie het van elkaar als jullie gedurende de relatievakantie tijdens carnaval:

Δ zoenen

Δ met een bekende

Δ met een onbekende

Δ in het feestgedruis

Δ op een afgezonderde locatie

Δ vaker dan 1 keer met dezelfde man of vrouw

 

Δ gemeenschap hebben (denk aan veiligheid!)

Δ met een bekende

Δ met een onbekende

Δ in de toiletten van de kroeg

Δ op een afgezonderde locatie

Δ vaker dan 1 keer met dezelfde man of vrouw

 

Vergelijken = Verliezen

Als jullie hier samen overeenstemming in kunnen bereiken dan volgen er nog belangrijke vragen over hoe je er achteraf mee omgaat. Het is super belangrijk dat je hier vooraf afspraken over maakt. Het is handig je hierbij te realiseren dat wanneer je achteraf wilt weten wat er is gebeurd, je gemakkelijk verzeilt raakt in diepgaande gevoelens van afwijzing. Vergelijken staat gelijk aan verliezen.

Wat vertel je elkaar over je ervaringen en escapades tijdens je relatievakantie?

Δ Helemaal niets, je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen ervaringen gedurende jullie relatievakantie en je bent in staat te leven met het mysterie van de ander.

Δ Alleen of je gezoend of gemeenschap hebt gehad met een ander, maar niet met wie en al helemaal niet hoe je het beleeft hebt.

Δ Je vertelt elkaar alles (en wees er dan op voorbereid dat jullie relatie dit niet overleeft…)

 

Eénmalig experiment

Tot slot is het belangrijk met elkaar af te spreken dat het een éénmalig experiment is en de één of de ander bij een volgende gelegenheid “nee” mag zeggen en/of andere afspraken mag maken.

Wellicht ten overvloede, mochten jullie tot afspraken komen, hou jezelf er dan aan. Het is een kwetsbaar experiment. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Mochten jullie naar aanleiding van de bovenstaande gespreksonderwerpen besluiten dat de relatie-vakantie geen goed idee is, kijk dan nog wel samen naar de onderliggende motivatie van de vraag. Blijkbaar is er behoefte aan meer ruimte voor speelse en/of avontuurlijke zelfexpressie. Hoe zouden jullie hier invulling aan kunnen geven?

Liefs Mona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *