Relatieproblemen samengesteld gezin

Relatieproblemen samengesteld gezin

Het is helemaal geen uitzondering meer als je er voor kiest met je nieuwe geliefde samen te gaan wonen of te trouwen. Je betrekt daarmee jullie kinderen in een nieuwe vorm: een samengesteld gezin.

Ontzettend fijn als dat goed werkt!

relatieproblemen samengesteld gezin stiefouder

Relatieproblemen samengesteld gezin: Ouder en Stiefouder

Ook wel ‘cadeau-ouder’ genoemd. Toch lang niet altijd zo gevoeld in de praktijk.

Zoals je ongetwijfeld al hebt ervaren, brengt een samengesteld gezin een andere dynamiek met zich mee dan die je kent uit je oorspronkelijke traditionele gezin. Jij bent niet meer alleen ouder van je eigen kinderen, maar tegelijkertijd ook stiefouder van de kinderen van je nieuwe geliefde. Daarnaast heb je in een samengesteld gezin ook te maken met de invloed van de andere ouder van zowel je kinderen als je stiefkinderen.

Voor jou als ouder en stiefouder vraagt dit niet alleen de nodige investering in tijd en aandacht om de dagelijkse coördinatie in goede banen te leiden. Het vraagt vooral ook om een investering in de emotionele afstemming op elkaar. Dit opdat ieder gezinslid optimaal tot zijn of haar recht kan komen.

Relatieproblemen samengesteld gezin: Rouw en acceptatie

elatieproblemen samengesteld gezin rouw en verdrietZeker als er bij de kinderen en/of de ex-partner nog een rouwproces gaande is of als de nieuwe situatie door hen nog niet geheel geaccepteerd is, kan dit de druk in het gezin en daarmee op de relatie, doen oplopen.

Wat vaak onbewust wel wordt aangevoeld, is dat in een samengesteld gezin andere “natuurwetten” gelden dan in een traditioneel gezin. Zeker als er ook nog sprake is van kinderen die voortkomen uit de nieuwe liefdesrelatie. Er ontstaat een complexe dynamiek tussen alle betrokkenen. Deze “natuurwetten” gaan vooral over de voorrang die onderlinge relaties van de nieuwe gezinsleden op elkaar hebben.

Relatieproblemen samengesteld gezin: Familie opstellingen

relatieproblemen samengesteld gezin stiefouder DeventerUit de wereld van het systemisch werk en de familie-opstellingen is veel kennis beschikbaar over de dynamiek in samengestelde gezinnen.  WIJ kan jullie ondersteunen in het creëren van een harmonieuze en duurzame situatie. Met daarin voldoende ruimte om jullie liefdesrelatie te laten bloeien en alle kinderen tot hun recht te laten komen. Eenieder van het samengesteld gezin  leert hun eigen plek in het nieuwe gezin kennen en daarmee gaan innemen.

Je kunt met elkaar leren dat een huwelijk misschien niet voor eeuwig is, maar (ouder)liefde en vertrouwen wel.

Meer weten over wat WIJ jullie kan bieden bij het oplossen van je relatieproblemen samengesteld gezin? Neem vrijblijvend contact op.

Voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek: klik hier om meteen een afspraak te boeken in de online afspraakplanner.