Relatieproblemen door kind

Relatieproblemen door kind

Relatieproblemen door komst van een kind

Jullie kindje is geboren! Roze wolk! Of toch niet? Vaak is de impact op de relatie groot en raak je elkaar ergens kwijt. Dit heeft alles te maken met jouw persoonlijke groei en dat bewust te zijn helpt oplossen.
Van geliefden naar papa en mama zijn. Van vrijheid naar verantwoordelijkheid en beperking.

Relatieproblemen door kind

De komst van het eerste kindje leidt automatisch tot verandering van de vorm van de relatie. In eerste instantie is het meestal de moeder die maximaal  investeert in de relatie met haar kindje en is de vader dienstbaar aan dit proces. De baby breekt a.h.w. in, in de exclusieve relatie van de geliefde partners. Bij de komst van de baby is de rol-verandering van geliefden naar mama en papa zijn dan al een feit.

Niet alleen het hechtingsproces en de dagelijkse verzorging vraagt veel aandacht van de moeder, ook het langzaamaan weer terugveroveren van haar eigen lichaam (herstellen hormoonhuishouding, kwijtraken zwangerschapskilo’s, afbouwen borstvoeding) heeft aandacht en tijd nodig.

Pas na het moment van gezinsuitbreiding wordt vaak ook pas echt voelbaar welke verschillen van inzicht er bestaan op het vlak van verzorging en opvoeding van het kindje. Geliefden moeten elkaar dan soms opnieuw leren kennen en vertrouwen.

Ouderschap en persoonlijke groei

Niet zelden valt de onthechtingsfase van een relatie (zie levenspartners) samen met het moment waarop de eerste gezinsuitbreiding plaats vindt. In dat geval wordt de weerstand in de relatie logischerwijs gekoppeld aan de verandering van de rollen en de verschillen in inzichten. Terwijl deze in werkelijkheid terug te voeren zijn op de impulsen van individuele persoonlijke groei.

Als deze impulsen tot groei niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben,  werken ze ondermijnend op de relatie. Je denkt dat de problemen door de komst van je kind ontstaan, zonder dat duidelijk wordt waar de werkelijke oorzaak van de verwijdering tussen de geliefden ligt.

Aan de slag

Geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Klik hier om meteen een afspraak in de online afspraakplanner te boeken.

Wil je direct contact opnemen? Klik dan hier.