Relatieproblemen door puber

Relatieproblemen door puber

Relatieproblemen door puber of adolescente jongere?

relatieproblemen door puber Apeldoorn

Een puberende adolescent heeft als doel zichzelf te onthechten van de symbiotische relatie met zijn ouders. Dit opdat het de eigen individualiteit optimaal kan ontwikkelen en zijn eigen weg in het leven in te nemen.
Het gedrag wat uit deze onthechtingsfase voortkomt geeft vaak een onmachtig gevoel. Dan ontstaan relatieproblemen door puberende tieners.

Puberende tieners beschikken over het krachtige en uitermate fijnzinnige talent om hun ouders te confronteren met hun innerlijke weerstand tegen hun eigen persoonlijke groei.  Een puber doorziet haarscherp waar zijn ouders zichzelf nog beperken omwille van de lieve vrede. Dat zij, uit angst voor ontmaskering van onzekerheden en kwetsbaarheden, hun hart (deels) gesloten houden.

Rode knop

relatieproblemen door puber rode knopEen puberende tiener drukt dus per definitie op die knoppen die de overlevingspatronen van de beide ouders / partners activeren. Dit is pijnlijk en confronterend voor de ouders als partners in hun relatie.  (Voor meer informatie zie problemen in de liefde).

Door je eigen onzekerheden te delen en je hart te openen, geef je je puberende tiener het voorbeeld dat hij nodig heeft. Dat elk mens het hele leven kan groeien en leren. Dat het  veilig is om in zichzelf de eigen individualiteit te ontwikkelen. Om niet te blijven steken in de angst voor groei en verandering, maar met vertrouwen zijn eigen groei en ontwikkelingsproces te kunnen verwelkomen.

Hoewel het dus lijkt alsof je puberende tiener een wig wil drijven in de relatie van jullie, als zijn ouders, maakt hij alleen maar zichtbaar wat er voor jou of jullie mogelijk is aan bewustzijnsgroei én wat hij daarin voor zichzelf nodig heeft.

Aan de slag

Geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Klik hier om meteen een afspraak in de online afspraakplanner te boeken.

Wil je direct contact opnemen? Klik dan hier.