Als je écht van elkaar houdt…

onvoorwaardelijke liefdeIn onze praktijk horen wij regelmatig de uitspraak: “Maar, als hij écht van me houdt, dan…” Het verdriet, het onbegrip, de eenzaamheid en de machteloosheid die zich door deze uitspraak heen laat voelen snijdt door onze ziel.  Wat kunnen we hiermee?“Maar als hij écht van me houdt, dan…”

 • wil hij toch zo veel mogelijk samen met mij zijn?
 • mist hij me toch als we niet samen zijn?
 • houdt hij er toch rekening mee dat ik het niet fijn vind wat hij doet?
 • wil hij toch veel seks met me?
 • wil hij toch alleen met mij op vakantie?
 • heeft hij toch geen geheimen voor me?
 • wil hij toch dat ik ook gelukkig ben?
 • wil hij toch ook wat het beste is voor mij?
 • wil hij mij toch geen pijn doen?
 • kiest hij er toch voor iets laten, als dat mij pijn doet?
 • doet hij toch alles voor mij waar ik blij van wordt?

Kortom, als je écht van elkaar houdt dan offert jouw geliefde zich op voor jouw geluk en offer jij je op voor het geluk van jouw geliefde.

Hoeveel geluk zou er dan na verloop van tijd nog voor elkaar overblijven?

Symbiose

In de fase van verliefdheid gaan we als geliefden zo in elkaar op dat wijzelf als individuen lijken samen te smelten tot één entiteit: “de relatie”. In deze fase is het vanzelfsprekend dat we zo opgaan in onze relatie dat de hele opsomming hierboven helemaal zo geleefd wordt. Opofferingen voelen niet als ongewenste aanpassingen, want alles staat alleen maar in het teken van het hoogste goed, de liefdesrelatie. Maar, deze sprookjessituatie kan slechts tijdelijk bestaan.

Gezonde gelijkwaardige relatie

Na ongeveer 7 maanden, als de magische invloed van de verliefdheid  langzaamaan afneemt, komen we weer terug op aarde, met beide voeten op de grond. We kunnen dan gaan bouwen aan een gezonde gelijkwaardige relatie. In een gezonde relatie nemen we als geliefden verantwoordelijkheid voor onze eigen behoeften en verwachtingen. Meestal komen deze direct voort uit onze angst voor afwijzing en een gevoel van tekort komen of te kort schieten. Als onze geliefde aan een behoefte of verwachting voldoet, hoeven we voor dat moment onze angst even niet te voelen. Maar eigenlijk weten we, diep van binnen wel, dat we onszelf voor de gek houden en dat we nog steeds bang zijn. Dat we steeds weer opnieuw die erkenning en bevestiging van onze geliefde nodig hebben om onszelf goed te voelen in de relatie.

Onvoorwaardelijke (zelf)liefde

In een gezonde gelijkwaardige relatie investeren we in onvoorwaardelijke (zelf)liefde en maken we keuzes waarin wijzelf tot bloei komen. Ook al denkt je geliefde daar misschien anders over, het effect hiervan is in principe altijd positief voor de relatie. Ook als je geliefde zich door jouw keuzes geconfronteerd voelt met afwijzing, geef je hem/haar hiermee een kans om met liefdevolle aandacht zijn of haar afwijzingspijn te onderzoeken, te doorleven en te “verlichten”.

Don’t shoot te messenger.” De afwijzingspijn ontstaat niet door de aanraking, de pijn was er altijd al, maar wordt door de aanraking alleen maar bewust onder de aandacht gebracht.

Liefdevolle aandacht van zowel van jezelf als van de ander voor de in het bewustzijn gekomen afwijzingspijn kan leiden tot meer onvoorwaardelijke (zelf)liefde en daarmee tot het versterken van het ervaren van een gelukkige liefdesrelatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *