Halve waarheden… Hoe win ik mijn geliefde terug?

zwijgen is liegen gelijkwaardigheid vraagt moed

Gelijkwaardigheid in een relatie vraagt moed! Het verhaal van Ewald en Francien. Om haar te beschermen vertelde hij halve waarheden. Nu is zij is haar vertrouwen kwijt. Wat kan Ewald doen om zijn geliefde terug te winnen?

Lieve Mona,

Ik heb een relatie van bijna 2,5 jaar gehad met Francien, waarin we ook al een jaar verloofd waren. Twee weken geleden stond er plots een deurwaarder die geld kwam eisen doordat mijn voormalige compagnon een aantal rekeningen niet betaald had. Naast de persoonlijke gevolgen voor mij had dit ook serieuze impact op onze relatie. Francien heeft de relatie beëindigd om deze reden (zegt zij). Zij wil het niet uitpraten en verder gaan met haar leven.

We waren half mei nog bezig met het plannen van ons huwelijk in de zomer van 2019 en dachten ook aan kinderen. Ik heb het gevoel dat zij wel verder wil met mij maar wordt tegengehouden door haar ouders aangezien ik het zwarte schaap was in haar familie. Ik wil nog met haar verder en ook trouwen maar ben ten einde raad over hoe ik haar kan terugwinnen.

Ik weet dat ik haar eerder volledig had moeten inlichten dat het financieel wat minder met me ging, maar ze wist er wel al van alleen niet hoe erg precies. Ik kan het niet plaatsen dat ze vier geleden weken nog samen met mij onze huwelijk aan het plannen was en nu geen relatie meer met me zou willen. Ik wil natuurlijk ook niet te wanhopig overkomen bij haar en haar pushen maar heb het gevoel dat ze een beetje haar gevoelens onderdrukt en door iets of iemand de verkeerde keuze aan het maken is. Kunnen jullie me helpen?

 

Beste Ewald,

Dank voor je openheid en eerlijkheid. Ik heb een heel uitgebreid antwoord gegeven, dat je misschien wel een aantal keren moet lezen. Dit heb ik gedaan omdat ik je iets in handen wil geven waarmee je echt invloed uit kunt oefenen.

Je schrijft dat je als zwart schaap van haar familie wordt gezien. Francien heeft zich daardoor niet van de wijs laten brengen en is blijven investeren in een liefdesrelatie met jou. Je kunt je voorstellen dat dit van haar moed heeft gevraagd om haar familie, die op hun manier natuurlijk ook het beste met haar voor hebben, te “trotseren” en toch voor jou te kiezen. Dat is niet niets. Jij was het voor haar kennelijk waard. Dat zegt iets over jou!

Echter, waar was jouw moed om ten volle voor haar te kiezen? Waar was jouw moed om een liefdevolle verbinding te onderhouden in gelijkwaardigheid? In voor en tegenspoed? Jij hebt het niet aangedurfd jezelf kwetsbaar genoeg op te stellen door haar eerlijk te vertellen over jouw financiële situatie.

Francien vond jou de moeite waard. Ze geloofde in jou. Maar geloof jij wel in jezelf? Heb je haar nu niet bewezen dat jij jezelf niet genoeg de moeite waard vind om je kwetsbaarheid te laten zien? Heb jij nu niet aan jezelf bewezen dat je niet genoeg van je zelf houdt? Dat jij zo onzeker bent, dat je het niet hebt aangedurfd te geloven dat zij ook bij jou zou zijn gebleven als je haar precies had vertelt hoe je financiële situatie er echt aan toe is?

Wat te doen om je relatie te herstellen? Je wilt niet wanhopig overkomen. Maar wat nu als je jezelf wel wanhopig voelt? Je wilt  je vast niet nog een keer beter voor doen dan dat je je voelt 😉

Vanuit wanhoop in actie komen werkt niet. Dat heb je zelf ook al door. Het is belangrijk dat je eerst het verdriet durft te voelen van waaruit de wanhoop voort komt. Blijf er maar een tijdje helemaal met je aandacht bij. Dat geeft de ruimte die je nodig hebt om de situatie verder te onderzoeken.

De volgende stap is dat je onder ogen ziet dat jij Francien hebt gekwetst. Dat die kwetsing niet veroorzaakt is door een beetje meer of minder waarheid te spreken. Maar dat je haar hebt gekwetst, omdat jij bang was voor de gevolgen die het voor jou zou hebben als je haar de hele waarheid zou  vertellen.

Het brengt jezelf rust en bevrijding als je erkent dat je haar hebt gekwetst door te willen geloven dat zij het slechte nieuws over jou financiële situatie niet aan zou kunnen. Jij besluit voor haar wanneer jij haar liefde wel en wanneer jij haar liefde niet waard bent. Dat wil niemand meemaken. Dat ze dat trouwens heel goed zelf kan, heeft ze al eerder aan je bewezen!

Tegelijkertijd heb je haar nu in de steek gelaten door haar familie hun gelijk te bewijzen en heeft zij nu misschien de bittere pil van haar ongelijk moeten slikken. Geef je hiermee ook niet weinig blijk van waardering voor de  moed van Francien om, ondanks de tegenwerpingen van haar familie, toch voor jou te kiezen? Hoe zou dat voelen?

Achtergrondinformatie met betrekking tot het onvermogen zich kwetsbaar op te stellen:

Vanuit het systemisch werk / familieopstellingen weten we dat mensen gemakkelijk verstrikt raken in aanmatigend gedrag als ze het oudste kind zijn in het gezin en/of de positie van een ouder hebben moeten overnemen. Als een ouder, om welke reden dan ook, zijn of haar rol als ouder niet goed kan vervullen, wordt het vacuüm automatisch opgevuld door een van de kinderen. Meestal de oudste. Als een kind, uit liefde voor zijn familie, een verantwoordelijkheid op zich neemt die het niet toebehoort, moet het zich sterk houden. Er is dan geen ruimte voor het kind om te oefenen met kwetsbaarheid. Het kind heeft de emotionele veiligheid van de ouders nodig om te kunnen ontdekken hoe kwetsbaarheid gevoelens van veiligheid en liefde laat stromen.

Lieve Ewald, neem de tijd om dit alles tot je door te laten dringen en bij jezelf te onderzoeken of je het aan zou durven meer kwetsbaarheid te ontwikkelen. Omdat jij het niet aandurfde angst en verdriet te voelen, heb je Francien gekwetst. Dat wil je vast graag omkeren.

Je schrijft dat Francien niet meer wil praten met je, dat heb je te respecteren. Je kunt wel een brief schrijven en daarin verwoorden tot welke inzichten je bent gekomen en waarin je laat zien dat je tot in de essentie hebt begrepen wat er werkelijk aan deze situatie ten grondslag ligt. Mogelijk biedt dat een opening naar een gesprek en wie weet naar weer een vervolg van jullie relatie.

Liefs Mona.

WIJ Relatiecoaching bieden ook familieopstellingen om de oorzaak van overlevingsgedachten als “ik moet sterk zijn” zichtbaar te maken en ontspanning en heling mogelijk te maken.

Heb jij een vraag over een moeilijke situatie in jouw relatie met geliefden, dierbaren en/of collega’s? Voel je uitgenodigd deze aan ons voor te leggen en wij geven jouw antwoord via deze rubriek. Uiteraard geheel anoniem. Klik hier om te mailen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *