Familieopstellingen Deventer

Familieopstellingen

familieopstellingen in relatietherapie genenkwestie
Het is toch een kwestie van de genen 😉

Familieopstellingen is een prachtig instrument voor inzicht en heling in relatietherapie. Het maakt op  aanschouwelijk wijze zichtbaar waar de oorzaak van het relatieprobleem zich schuil houdt. Vaak brengt één van de geliefden, geheel onbewust en zeker onbedoeld, een verborgen “gebrek” uit zijn of haar familie-systeem met zich mee in de relatie. Het gevolg hiervan kan zijn dat er problemen in de relatie ontstaan.

Familieopstellingen is een heel dankbaar instrument in situaties waar de vinger niet goed op het probleem kan worden gelegd. Bijvoorbeeld, ondanks de inzet van beide geliefden, weet één van de geliefden toch steeds weer roet in het eten te gooien bij een gezellig samen zijn. Hij wil het niet en toch gebeurt het steeds weer. De oorzaak kan dan liggen bij een situatie in het familie-systeem dat erom vraagt gezien en erkend te worden.

Ook bij seksuele problemen kan soms een oorzaak gevonden worden in het familie-systeem. Eigenlijk is elk probleem dat zich maar niet lijkt op te willen lossen zeer geschikt om met behulp van het instrument familieopstellingen onderzocht worden.

Familieopstellingen bij relatieproblemen samengesteld gezin

familieopstellingen samengesteld gezin stiefouder DeventerIn een samengesteld gezin speelt een heel bijzondere dynamiek. Hierin worden niet alleen de familie-systemen van de biologische ouders ingebracht, maar ook die van de stiefouders. Je kunt je voorstellen dat in een stiefgezin zoveel “gedoe” ontstaat, dat het vaak lastig is om deze allemaal in goede banen te leiden.

Daarnaast luistert het in een samengesteld gezin ook heel nauw of de systemische wetten op de juiste manier worden toegepast. Deze systemische wetten gaan o.a. over het innemen van de juiste posities t.a.v. de stiefkinderen en elkaar. Het fijne is dat wanneer deze systemische wetten, die op zich heel eenvoudig zijn, op de juiste manier benut worden, de harmonie in een samengesteld gezin zich snel en gemakkelijk laat herstellen.

tafelschikking familieopstellingen samengestelde gezinnenZo kan het veranderen of het instellen van een vaste tafelschikking bij de maaltijden al een wereld van verschil maken bij in het harmonieus doorstromen van de onderlinge verbindingen.

Natuurlijk is elke systemische wet op elk type gezin van toepassing. Maar in een “traditioneel” gezin met twee biologische ouders waarin de relatie er het  eerst was en daarna de kinderen kwamen,  voelt het meer vanzelfsprekend de systemische wetten toe te passen dan in een stiefgezin of samengesteld gezin.

Familieopstellingen: Tafelopstellingen

familieopstellingen tafelopstelling relatietherapie DeventerWanneer we in ons relatiecoachingsprogramma gaan werken met familie-opstellingen dan maken we gebruik van de methodiek van tafelopstellingen (met poppetjes en kleine voorwerpen) en/of vloeropstellingen met vloerankers.