Every relation needs a hero

every situation needs a hero

Soms belandt de dynamiek van een relatie in een negatieve spiraal. Om dit te stoppen is het nodig dat minimaal één van de geliefden in de rol van “de held” durft te stappen.  Lees ons advies aan Ingeborg in antwoord op haar vraag “Wat kan IK doen?”

Lieve Mona, sinds 12 jaar heb ik een relatie met Hans. Ik ben niet meer gelukkig in mijn relatie. Ik heb het gevoel er alleen voor te staan. Ik zorg voor het huishouden en in belangrijke mate ook voor zijn kinderen. Ik merk dat Hans zich steeds meer terugtrekt uit onze relatie. Zo wil hij bijvoorbeeld niet meer aangeven hoe laat hij thuis komt ’s avonds voor het eten. Hij wil dat we pas gaan beginnen met eten koken als hij thuis is en als dat aan hem ligt kan dat ook wel 20:00 uur ’s avonds worden. Verder geeft hij aan dat hij eigenlijk met alles meer ruimte voor zichzelf nodig heeft. Hij zegt dat hij zich opgesloten voelt. Het vervelende is dat, als ik dan dingen aan hem overlaat, dat er gewoon niets van terecht komt. Ik word daar heel onzeker van. Als ik het niet doe, gebeurd er weinig. Als ik het wel doe, dan vind hij mij te bepalend. Soms verzet hij zich zo hevig dat hij mijn werk gewoon negeert. Bijvoorbeeld als ik de vloer in de woonkamer dweil, loopt hij er gewoon doorheen. Ik snap wel dat ik hem niet kan veranderen, maar wat kan ik doen om onze relatie te verbeteren?  Ingeborg (45 jaar)

Ons antwoord

Beste Ingeborg, allereerst onze complimenten voor je prachtige vraag: “Wat kan IK doen?”.  Uit het voorbeeld waarin je vertelt dat Hans gewoon over jouw gedweilde vloer loopt maken WIJ op dat er sprake is van een zeer pijnlijke situatie. Blijkbaar zit Hans zo knel in zijn gevoel dat hij niet aan bod komt in de relatie dat hij communiceert met je via respectloos gedrag en vernedering. Blijkbaar ziet hij geen andere oplossing om jou duidelijk te maken welke pijn hij lijdt. Hij wil jou laten voelen wat hij voelt. Het effect van te weinig ruimte voelen voor zichzelf activeert blijkbaar in Hans een trigger van het gevoel vernedert te worden. Je ziet dit nog wel eens gebeuren in het geval een man vroeger een te dominante moeder had en hij zich hier nog onvoldoende emotioneel van heeft weten te bevrijden.

Wat kun jij doen?

Om uit de negatieve spiraal van pijn te stappen is het nodig om samen weer helemaal een open neutraal veld te creëren waarin jullie samen je relatie weer opnieuw kunt gaan vormgeven. Je zou kunnen beginnen om Hans uit te nodigen om aan te geven hoe jullie relatie eruit ziet als hij alle ruimte in kan nemen die hij wil. Laat het hem concreet maken op die onderwerpen waarover jullie botsen.

Vragen, vragen, vragen

Bijvoorbeeld over de avondmaaltijd. Als hij niet wil laten weten hoe laat hij thuis komt ’s avonds. Als hij vrij wil zijn om zelf te bepalen hoe laat hij thuis komt van zijn werk. Is het dan inderdaad zijn bedoeling dat jullie samen (en ook zijn kinderen) mogelijk pas om half negen of later eten? Hoe hij het dan ziet dat hij hiermee invloed uitoefent op hoe zijn gezinsleden hun avond kunnen indelen? Hoe zou het voor hem zijn als jij alleen en/of samen met zijn kinderen al vroeger eten en hij pas eet wanneer hij thuis wil komen? Wie maakt zijn eten klaar als jij al eerder de maaltijd voor jezelf (en voor zijn kinderen) hebt klaargemaakt? Als je consequenties ziet van zijn keuzes, waar hij mogelijk zelf nog niet bij stil heeft gestaan, benoem ze in alle neutraliteit en vraag of hij bereid is daar over na te denken.

Vraag hem uit, vraag door. Probeer open te staan voor alle antwoorden die je krijgt. Ga niet in de aanval. Schiet ook niet in de verdediging, houdt het mogelijke verdriet over afwijzing dat je voelt bij zijn antwoorden vooralsnog zoveel mogelijk bij jezelf. Trek geen conclusies. Spiegel hem niet de inconsequenties van zijn verlangens. Laat Hans voelen dat hij alle ruimte krijgt waar hij zo naar verlangde bij het uitspreken van zijn verlangens en verwachtingen. Laat hem voelen dat het werkelijk mogelijk is dat zijn verlangens en verwachtingen uit kunnen komen, dat ze ingevuld kunnen worden. Laat hem zelf ontdekken en ervaren. Gum hem eigen leerproces. Laat hem voelen dat hij helemaal zelf mag kiezen.

Ook jij kunt dit voor jezelf doen. Wat vind jij nou werkelijk het allerbelangrijkste? Kun je Hans de ruimte geven waar hij om vraagt? Blijft er dan naar jouw gevoel ruimte over voor jou verlangens en verwachtingen? Waar heb jij ruimte voor jezelf nodig?

Vervolgens kun je kijken (al dan niet samen met Hans) waar jullie verlangens en verwachtingen met elkaar botsen. Hoe je dit zou kunnen oplossen? Door elkaar, min of meer, in het midden te ontmoeten of door verlangens en verwachtingen tegen elkaar uit te ruilen? Zijn er aandachtspunten in jullie gezamenlijke leven die bij het realiseren van jullie verwachtingen voor geen van beide nog belangrijk zijn? Kun je deze ook daadwerkelijk laten vallen?

Herstel van vertrouwen

Het doorlopen van een cyclus als hierboven beschreven kan bijdragen aan herstel van vertrouwen in elkaar. Het vertrouwen van Hans in jou dat jij bereid hem de ruimte te geven waarnaar hij verlangt en dat hij daarmee kan spelen om uit te vinden wat het hem oplevert. Alsook het vertrouwen van jou in Hans dat hij zijn relatie met jou werkelijk de moeite waard vind om te investeren in dit (zelf)onderzoek.

Door in geval van botsingen steeds weer opnieuw deze cyclus te doorlopen verfijnen jullie de onderlinge afstemming en groeit het vertrouwen. Vertrouwen is een belangrijke voedingsbodem voor de ontwikkeling van de liefde en verbinding.

Every relation needs a hero

Mogelijk voelt het voor jou alsof het niet helemaal eerlijk is dat jij Hans alle ruimte moet geven, zonder dat jij gehoord wordt. Toch blijkt in de praktijk dat het een waardevolle ervaring is om in de rol van “held” te stappen. Het doel “verbetering van je relatie” boven het primaire verlangen naar zelfbehoud te stellen en daarmee de ontwikkeling naar herstel mogelijk te maken.

Veel succes gewenst!

Noot: Zit de dynamiek van jouw relatie ook in een negatieve spiraal? Ben jij bereid de rol van “held” op je te nemen, maar zoek je daarbij steun en inspiratie? Dan kun je natuurlijk terecht bij WIJ Relatiecoaching. Klik hier voor contactinformatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *